Décès le à Deventer (Pays-Bas)

Père

Wouter Kalkman

Mère

Apolonia Jacoba van der Spek

Décédé (mâle)

Partenaire


Remarque

gescheiden echtgenoot van Joanna Maria Hillegonda van den Bos; weduwnaar van Maria van Bennekom


Citation de la source

Collection Overijssel, L'état civil des décès
Deventer, registers van overlijdens, Deventer, archives 0123, numéro d'inventaire 3183, 30 août 1937, nombre record 304


Ces données ont été mises à jour pour la dernière fois sur 3 août 2022 par le détenteur de la source et publiées pour la première fois dans les archives ouvertes sur 2 janvier 2017.



Adresse Internet

  • https://proxy.archieven.nl/141/18390BB6764B45A7B186D4B102AB9092
  • https://www.openarchieven.nl/hco:18390BB6-764B-45A7-B186-D4B102AB9092



Commentaires

Le lundi, 23 juillet Raymond Kalkman a écrit

De (derde) vrouw van Marinus Kalkman, Engeltje Kalkman-Salomons, is vanuit Rotterdam gedeporteerd naar Auschwitz en daar op 15 oktober 1942 omgebracht, samen met haar zus Rika Huijkman-Salomons. Twee broers van Engeltje, Abraham en Jacob Salomons, zijn beiden in Sobibor omgebracht in 1943. Voor zover bekend is er (nog) geen Stolperstein geplaatst voor Engeltje Kalkman-Salomons bij haar laatst bekende adres.

Het is niet duidelijk waaraan Marinus sterft in Deventer, terwijl zijn vrouw zeer waarschijnlijk nog woonachtig is in Rotterdam (mogelijk Achterklooster 19b). Marinus was koopman, dus mogelijk voor zijn werk in Deventer. Een ongeluk?

Daarnaast is het goed mogelijk dat de zoon van Engeltje Kalkman-Salomons, die geboren is in 1918 vóór het huwelijk van Engeltje met Marinus Kalkman in 1925, een buitenechtelijk verwekte zoon is van Marinus Kalkman. Destijds werkte Marinus mogelijk als melkbezorger in Rotterdam. Een jaar (of twee) na de geboorte van Aron Salomons in 1918 (de zoon van destijds nog Engeltje Salomons) is Marinus gescheiden van zijn tweede vrouw. Enkele jaren daarna in 1925 trouwt Marinus met Engeltje. Deze zoon Aron Salomons draagt dus zijn moeders achternaam, maar zou heel goed een Kalkman kunnen zijn. Aron is overleden op 5 juni 1940 in Poortugaal (mogelijk opgenomen geweest in Maasoord, wellicht om zo aan de Duitsers te ontkomen) en begraven op een Joodse begraafplaats in Rotterdam (mogelijk aan het Toepad). De directeur van Maasoord heette Johannes van der Spek. Deze combinatie van voor- en achternaam komt aan moeders kant van Marinus (zijn moeder heette Apolonia van der Spek, haar vader ook Johannes van der Spek, evenals haar broer) veel voor. Wellicht was hij een familielid dat probeerde Aron te helpen. Er zijn veel Joden opgenomen geweest in Maasoord, om deportatie te voorkomen. Het is niet duidelijk waaraan Aron Salomons is overleden. Wel moet aangetekend worden dat zijn ouderlijk huis aan de Achtersloot mogelijk is vernietigd bij het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. Een inzinking en/of zelfdoding valt niet uit te sluiten. Ook kan hij ernstig gewond zijn geraakt bij dat bombardement.




Find your ancestors and publish your family tree on Genealogy Online via https://www.genealogieonline.nl/fr/